10 Industri Yang Boleh Manfaatkan Dari Servis SEO

SEO (Search Engine Optimization) ialah salah satu strategi pemasaran perniagaan yang paling kritikal. Ia membantu syarikat mendapat kedudukan lebih tinggi pada halaman hasil enjin carian (SERP), yang bermaksud lebih ramai orang akan melihat laman web mereka. Ini membawa kepada lebih banyak trafik dan bakal pelanggan. Walau bagaimanapun, servis SEO bukan hanya untuk perniagaan yang mempunyai kehadiran dalam talian.

Walaupun perniagaan anda adalah kedai brick dan mortar, anda perlu melaksanakan SEO atau mengupah syarikat SEO Malaysia untuk mendahului pesaing anda.

Apa Itu SEO?

Apa Itu SEO?
Source: Freepik

 

Sebelum kita melihat industri mana yang perlukan bantuan pakar SEO dari sebuah digital marketing agency, kita perlu tahu apa itu SEO.

SEO merupakan proses mendapatkan trafik organik dan berkualiti tinggi ke laman web anda secara percuma dengan mengoptimumkan laman web anda menggunakan kata kunci yang betul, off page dan on page SEO, link building dan konfigurasi teknikal ke website anda adalah cara terbaik untuk menambah baik taktik SEO anda.

Tujuan strategi SEO adalah untuk menjadikan website anda lebih mudah dicari oleh mesin pencari, dan terdapat beberapa perkara mudah yang anda boleh lakukan untuk membantu meningkatkan kedudukan anda. Jadi, siapa yang paling memerlukan SEO?

Industri-industri yang Perlukan Servis SEO

Hartanah

Industri Hartanah Perlu SEO Untuk Mendapat Perhatian Dalam Talian

Source: Freepik

 

Sesiapa sahaja dalam industri hartanah, daripada ejen kepada syarikat hartanah sendiri, tahu bahawa SEO adalah penting untuk mendapat perhatian dalam talian. Dengan penekanan yang dipertingkatkan pada carian tempatan untuk perniagaan, adalah lebih penting daripada sebelumnya bagi syarikat untuk mengoptimumkan iklan mereka, khususnya memenuhi keperluan mereka yang mencari rumah atau kondo di kawasan tertentu.

Tambahan pula, apabila orang ramai menjadi semakin khusus dengan perkara yang mereka cari – seperti reka bentuk rumah tertentu – iklan yang dioptimumkan akan menjadi kunci untuk bukan sahaja ditemui tetapi juga dipilih oleh pencari.

Industri Kesihatan

Dengan sedikit rawatan, prosedur dan ubat-ubatan yang diperkenalkan sepanjang masa, mungkin sukar untuk mengikuti maklumat terkini. Di situlah SEO masuk. Pesakit sering beralih ke Google untuk mencari maklumat yang mereka perlukan.

Dengan mengoptimumkan konten mereka dengan SEO, syarikat kesihatan boleh memastikan bahawa mereka sentiasa berada di puncak SERP – dan pesakit mendapat maklumat yang mereka perlukan, yang bermaksud anda lebih berkemungkinan mendapat pesakit baharu.

Industri F&B

Pastikan Restoran Anda Mudah Dicari Di Google Dengan SEO

Source: Freepik

 

Industri ketiga yang boleh mendapat manfaat daripada SEO ialah industri makanan dan minuman. Restoran, kafe dan perniagaan berkaitan makanan lain perlu mudah dicari di Google jika mereka ingin menarik pelanggan baharu. Lagipun, orang sentiasa mencari tempat makan baru.

Dengan kedudukan yang lebih tinggi dalam SERP, anda boleh mendapatkan lebih ramai orang untuk melihat laman web anda dan mengetahui tentang restoran anda.

Industri Pendidikan

Dengan begitu banyak sekolah dan universiti bersaing untuk mendapatkan pelajar baru, ia adalah penting untuk mempunyai kehadiran dalam talian yang kukuh. Dan salah satu cara terbaik untuk melakukannya ialah dengan kedudukan tinggi dalam SERP.

Apabila bakal pelajar sedang mencari sekolah, mereka mungkin akan cari dari Google atau mesin pencari lain. Dengan mengoptimumkan laman web dan konten anda untuk SEO, anda boleh memastikan sekolah anda muncul di bahagian atas SERP – yang bermaksud lebih ramai orang akan melihat laman web mereka dan belajar tentang program tersebut.

Ini boleh membawa kepada lebih banyak pertanyaan, permohonan dan pendaftaran yang boleh membawa hasil untuk sekolah anda.

Sektor Teknologi

Sektor teknologi adalah salah satu industri yang paling kompetitif di dunia. Untuk kekal di hadapan, syarikat perlu mengupah SEO agency untuk memastikan produk dan perkhidmatan mereka lebih kelihatan dalam talian.

Dengan begitu banyak syarikat berbeza yang menawarkan produk dan perkhidmatan yang serupa, adalah penting untuk menggunakan setiap alat pemasaran yang anda boleh gunakan. Dengan kedudukan yang lebih tinggi dalam SERP, anda boleh mendapatkan lebih ramai orang untuk melihat laman web anda dan mengetahui tentang produk anda.

Perkhidmatan Haiwan Peliharaan

Syarikat yang menyediakan haiwan peliharaan atau perkhidmatan haiwan peliharaan boleh mendapat keuntungan daripada kempen SEO tempatan. Orang yang memiliki haiwan peliharaan biasanya mencari perkara seperti dandanan haiwan kesayangan, menjalan anjing dan hotel haiwan dalam talian di sekitar mereka.

Jadi bagi syarikat yang menawarkan jenis perkhidmatan ini, adalah penting untuk mempunyai kehadiran dalam talian yang lebih besar daripada perniagaan yang bersaing. Syarikat ini boleh mendapatkan lebih banyak petunjuk dan pelanggan dengan muncul sebagai hasil teratas untuk carian yang berkaitan.

Industri Pelancongan

Untuk mendapatkan orang ramai menempah rancangan perjalanan mereka dengan anda, adalah penting untuk mempunyai kehadiran dalam talian yang kukuh. Dan salah satu cara terbaik untuk melakukannya ialah dengan kedudukan tinggi dalam SERP.

SEO bukan sahaja membantu meningkatkan keterlihatan dalam talian anda, tetapi ia juga membantu membina kepercayaan, kredibiliti dan hubungan dengan pelanggan yang mungkin tidak pernah anda temui secara peribadi. Konten yang mesra pengguna, pengoptimuman mudah alih dan kehadiran media sosial adalah bidang penting lain yang diliputi oleh pengurusan SEO — semuanya penting untuk perniagaan yang bergantung sepenuhnya pada dunia digital untuk memperoleh pelanggan.

Francais

Perniagaan yang mempunyai lokasi di berbilang kawasan perlu memastikan setiap satu mudah ditemui oleh bakal pelanggan. Kempen SEO yang direka khusus untuk carian tempatan boleh membantu mencapai matlamat ini.

Sebagai contoh, perniagaan boleh mengiklankan tawaran khusus di kedai tertentu dan mengoptimumkan laman web mereka secara tempatan untuk produk atau perkhidmatan tersebut. Ini akan lebih berjaya mendapat perhatian orang yang mencari item tersebut dalam jarak geografi yang berdekatan dengan perniagaan.

Firma Guaman

Dalam industri guaman, SEO adalah penting untuk menjana petunjuk dan memperoleh pelanggan baharu. Ramai pelanggan berpotensi akan memulakan carian mereka untuk peguam dalam talian, jadi firma guaman mesti mempunyai kehadiran dalam talian yang kukuh.

Dengan kedudukan tinggi dalam SERP, firma guaman boleh mendapatkan lebih keterlihatan dan menjangkau khalayak pelanggan berpotensi yang lebih besar. Selain SEO, firma guaman juga harus memberi tumpuan kepada strategi pemasaran digital lain seperti pemasaran konten dan media sosial.

Renovasi & Pembaikan Rumah

Maklumat yang boleh dipercayai adalah terutamanya perkara yang dicari orang dalam talian apabila melibatkan pembaikan dan pengubahsuaian rumah. Di sinilah industri perlu menumpukan perhatiannya supaya lebih ramai pelanggan berpotensi menyedari kehadirannya.

Sebagai contoh, jika anda memiliki perniagaan pembaikan dan pemasangan bumbung tetapi tapak web anda tidak dipaparkan di Google SERP menggunakan kata kunci tempatan, ia akan menjadi mencabar bagi pelanggan yang berminat untuk menemui anda.

Ini hanyalah segelintir industri yang boleh mendapat manfaat daripada SEO. Pada hakikatnya, setiap industri boleh mendapat manfaat daripada bentuk pemasaran ini (terutamanya perniagaan eksklusif dalam talian!). Mulakan perjalanan SEO anda hari ini dengan hanya mencari ‘digital agency kuala lumpur‘ untuk mencari penyedia perkhidmatan terbaik untuk membawa perniagaan anda ke peringkat seterusnya.

Perniagaan perlu memasarkan diri dalam talian untuk mendapat kedudukan yang lebih tinggi di Google SERP. Ini akan membantu mereka melihat lebih banyak produk atau laman web mereka, yang membawa kepada peningkatan trafik dan bakal pelanggan. Jika anda tidak menggunakan SEO, anda kehilangan peluang berharga untuk mendahului pesaing anda.

Siapa yang memerlukan SEO? Jawapannya – setiap perniagaan melakukannya.

Hubungi SEO agency Kuala Lumpur untuk bantuan daripada pakar SEO yang berpengalaman untuk mengetahui lebih lanjut tentang cara bentuk pemasaran ini boleh membantu perniagaan anda. Di Primal Malaysia, kami menyediakan perkhidmatan profesional daripada pelbagai penyelesaian pemasaran digital iaitu audit SEO, servis SEO, serta kaedah pengiklanan/pemasaran berbayar.