7 Kelebihan SEM yang Anda Patut Tahu Hari Ini

Dalam sesebuah perniagaan, terdapat pelbagai taktik untuk untuk meningkatkan pendapatan perniagaan anda, sama ada melalui pemasaran tradisional atau pemasaran digital. Akan tetapi, antara taktik pemasaran digital yang berkesan dalam masa yang singkat adalah SEM atau Search Engine Marketing.

Apa Itu SEM (Search Engine Marketing)

SEM adalah sebuah strategi pemasaran yang menggunakan Internet untuk menumpukan kepada kempen iklan di mesin pencarian seperti Google dan Bing juga adalah antara saluran yang menggunakan kata kunci yang efektif dan bahasa tertentu. Objektif utama SEM adalah untuk membantu syarikat mendapatkan lebih banyak laluan trafik ke laman web mereka, dengan harapan untuk mendapatkan lebih banyak pelanggan dan pendapatan. Namun hal tersebut hanya berkesan dalam tempoh jangka pendek untuk keputusan paling optimum.

Antara strategi utama untuk SEM yang berkesan termasuk:

  • Melancarkan kempen iklan untuk khalayak tertentu
  • Mengenal pasti kata kunci SEO yang menyasarkan khalayak yang dimaksudkan
  • Menulis salinan pengiklanan yang berkaitan menggunakan kata kunci SEO yang dikenal pasti
  • Mewujudkan belanjawan SEM
  • Memantau metrik kempen iklan (klik, kadar klik lalu dan tera)

 

SEM memberikan perniagaan anda peluang yang tinggi untuk muncul di search engine

Source: Unsplash

 

Kelebihan SEM

Berikut adalah antara kelebihan SEM yang boleh membantu perniagaan anda:

Trafik Tinggi

SEM dapat membawa trafik yang tinggi ke laman web anda. Ini kerana ia memberikan syarikat anda peluang untuk mendapatkan lebih banyak laluan trafik ke laman web mereka, dengan harapan untuk mendapatkan lebih banyak pelanggan dan pendapatan.

 

Kesan Positif ke atas Branding

SEM juga dapat memberikan kesan positif ke atas branding syarikat anda. Ia membolehkan syarikat anda untuk menonjolkan kempen iklan mereka kepada pelanggan yang berpotensi, dengan harapan untuk meningkatkan kekerapan mereka mendengar dan melihat nama syarikat anda. Ini akan membantu orang ramai lebih mudah ingat nama syarikat anda, dan kemungkinan besar mereka akan menjadi pelanggan tetap anda.

 

Kawalan Terhadap Pengiklanan

SEM memberikan syarikat kawalan yang lebih selesa terhadap kempen iklan mereka. Ia membolehkan syarikat menentukan apa yang mereka mahukan iklannya kelihatan seperti, bila ia muncul dan ke mana ia akan dipaparkan. Ini semua boleh ditentukan dengan mudah melalui laman web Google atau Bing.

Anda boleh baca juga mengenai semua aspek pemasaran digital di Primal Malaysia

Source: Pexels

 

Potensial Pendapatan Tinggi

SEM juga mempunyai kemampuan untuk meningkatkan pendapatan syarikat anda. Ini kerana ia memberikan syarikat peluang untuk mendapatkan lebih banyak laluan trafik ke laman web mereka, dengan harapan untuk mendapatkan lebih banyak pelanggan dan pendapatan. SEM juga dapat membantu syarikat mencapai kejayaan dengan lebih cepat, berbanding dengan strategi pemasaran tradisional.

 

Target Audience

SEM juga dapat membolehkan syarikat target audiens secara spesifik. Ini bermakna syarikat anda hanya akan berhadapan dengan pelanggan yang berminat dengan produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan. Ini untuk anda membolehkan syarikat anda untuk lebih tumpu kepada pelanggan yang berpotensi, dan memberi mereka pengalaman yang lebih baik.

Tahukah anda mengenai perubahan baru SEM ke RSA? Sebagian besar perubahan tersebut adalah untuk meningkatkan potensi ads anda.

Source: Freepik

 

Kawalan Backend

SEM juga memberikan syarikat kawalan ke atas kempen iklannya, termasuk apa yang mereka mahukan iklannya kelihatan seperti, bila ia muncul dan ke mana ia akan dipaparkan. Ini semua boleh ditentukan dengan mudah melalui laman web enjin carian seperti Google atau Bing. Walau bagaimanapun, dalam penggunaan SEM, Google juga cenderung menghindari iklan yang mengandungi tema-tema sensitif dan mengandungi maklumat tidak sahih. Selain itu Google adwords amat peka mengenai produk-produk kesihatan dan akan menyekat proses SEM anda sekiranya terdapat maklumat yang bercanggah.

 

Kesan Positif ke atas Branding

SEM juga dapat memberikan kesan positif ke atas branding syarikat anda. Ia membolehkan syarikat anda untuk menonjolkan kempen iklan mereka kepada pelanggan yang berpotensi, dengan harapan untuk meningkatkan kekerapan mereka mendengar dan melihat nama syarikat anda. Ini akan membantu orang ramai lebih mudah ingat nama syarikat anda, dan kemungkinan besar mereka akan dan kemungkinan besar mereka akan menjadi pelanggan tetap anda.

Kesimpulannya, SEM adalah sebuah strategi pemasaran yang berkesan dan memberi perniagaan anda semakin banyak peluang untuk mendapatkan kelebihan dalam pasaran. Untuk mendapatkan kejayaan SEM, pastikan anda mendapatkan bantuan daripada profesional SEM yang berpengalaman. Profesional ini akan memastikan kempen anda berjaya dan memberikan pulangan yang baik ke atas pelaburan anda.

Nak cari pasukan SEM profesional? Primal Malaysia kan ada! Jika anda masih ragu-ragu, hubungi pakar-pakar di Primal Malaysia untuk segala keperluan pemasaran digital anda. Try je dan lihat kami bawa perniagaan anda ke tahap tertinggi!