Apa Itu Kata Kunci SEO & Kenapa Ia Penting?

Jika anda menjalankan perniagaan di Malaysia, ia adalah sangat penting untuk memastikan laman web anda optimasi untuk mesin pencari. Salah satu taktik search engine optimization (SEO) yang paling penting ialah menggunakan kata kunci yang tepat untuk menjawab pertanyaan carian khalayak anda. Mengoptimumkan laman web anda untuk mesin pencari boleh membantu laman web anda mendapat kedudukan lebih tinggi pada halaman hasil enjin carian (SERP). Kedudukan yang lebih tinggi membantu anda mendapatkan lebih banyak trafik organik ke laman web anda. Dalam blog ini, kami akan membincangkan asas kata kunci SEO dan kepentingannya dalam menjadikan laman web anda lebih sesuai untuk mesin pencari.

Apa Itu Kata Kunci SEO?

Guna Kata Kunci Yang Tepat Untuk Menjawab Pertanyaan Carian Khalayak Anda

Source: Pixabay

 

Apabila berfikir SEO, kata kunci adalah faktor yang sangat penting. Kata kunci membantu mesin pencari memahami lebih tentang laman web anda dan menentukan sama ada ia berkaitan atau tidak dengan pertanyaan pengguna anda. Kata kunci anda perlu relevan dengan kehendak pelanggan anda supaya orang ramai mempunyai peluang yang lebih besar untuk mencari kandungan laman web anda pada SERP.

 

Contohnya, jika seseorang sedang mencari “kasut sukan” dan perniagaan anda menjual kasut sukan, pengguna akan diarahkan ke laman web anda jika anda membuat konten sesuai untuk mesin pencari berdasarkan kata kunci tersebut. Akibatnya, memilih kata kunci yang betul adalah penting untuk setiap perniagaan yang ingin mendapat kedudukan yang baik di SERP.

 

Fungsi Kata Kunci Dalam SEO

Kata kunci main peranan yang penting dalam strategi SEO anda untuk membantu meningkatkan trafik ke laman web anda.

 

1. Meningkatkan Trafik Organik Ke Laman Web Anda

Apabila kami hendak mendorong trafik organik ke laman web anda, kata kunci SEO adalah penting. Menggunakan kata kunci yang berkaitan di seluruh laman web anda boleh membantu memastikan laman anda mendapat kedudukan lebih tinggi pada SERP untuk kata kunci tersebut. Hasilnya, bakal pelanggan akan mencari laman web anda dengan lebih mudah dan anda akan melihat peningkatan dalam trafik organik dan jualan.

 

2. Lebih Mudah Untuk Bakal Pelanggan Menemui Laman Web Anda

Jika anda memiliki laman web, anda akan tahu pentingnya untuk menarik trafik ke laman web tersebut. Lagipun, apa gunanya laman web jika tiada siapa yang melayarinya? Memasukkan kata kunci SEO adalah salah satu cara terbaik untuk menarik pengunjung ke laman web anda. Ini ialah perkataan dan frasa yang mungkin dicari oleh bakal pelanggan apabila mencari produk atau perkhidmatan seperti yang ditawarkan oleh perniagaan anda. Dengan memasukkan kata kunci ini pada laman web anda, anda boleh membantu memastikan laman web anda muncul apabila orang membuat pertanyaan pada mesin pencari.

 

3. Kenal Pasti Cara Penonton Anda Berfikir

Pemasar berpengalaman akan tahu bahawa memahami khalayak sasaran anda adalah penting untuk mencipta kempen pemasaran yang berjaya. Lagipun, bagaimana anda boleh menjual produk atau perkhidmatan jika anda tidak tahu apa yang bakal pelanggan anda cari? Di sinilah kata kunci SEO boleh menjadi sangat berguna. Dengan mengkaji kata kunci yang dicari oleh pengguna, anda boleh memahami keperluan dan keinginan mereka dengan lebih baik. Apa yang mereka cari? Apakah jenis maklumat yang mereka harap dapati? Dengan memahami maksud di sebalik carian pengguna, anda boleh menyesuaikan mesej pemasaran anda dengan lebih baik untuk memenuhi keperluan mereka. Dalam pasaran yang kompetitif hari ini, jenis cerapan ini boleh menjadi perbezaan antara kejayaan dan kegagalan.

 

Jenis Kata Kunci SEO

Terdapat beberapa jenis kata kunci yang mempunyai fungsi yang berbeza, jadi anda perlu mengingati beberapa perkara semasa memilih kata kunci. Pertama, anda perlu mempertimbangkan istilah yang mungkin digunakan oleh khalayak sasaran anda semasa mencari produk atau perkhidmatan anda. Kedua, pertimbangkan persaingan anda kerana jika sudah terdapat banyak perniagaan yang mendapat kedudukan tinggi untuk kata kunci anda, ia mungkin lebih sukar untuk menembusi halaman pertama.

 

Dengan mengingati petua ini, anda boleh memilih kata kunci yang akan membantu laman web anda mendapat kedudukan lebih tinggi dalam SERP dan menarik lebih ramai pelawat. Di bawah ialah tiga jenis kata kunci berbeza yang boleh anda gunakan bergantung pada matlamat perniagaan anda.

 

1. Short Tail Keyword

Short tail keyword ialah istilah carian yang biasanya mengandungi hanya satu perkataan, seperti “kasut”. Ia merangkumi topik carian yang luas dan mempunyai volum carian yang lebih tinggi daripada kata kunci yang lebih panjang. Ini bermakna jenis kata kunci ini biasanya menarik lebih ramai pelawat ke laman web anda.

 

Walaupun menerima banyak trafik, kualiti trafik itu mungkin tidak sebaik ia adalah carian yang generik. Ini bermakna ia mungkin tidak memenuhi niat pengguna yang betul. Jadi, anda akan menerima lebih banyak trafik tetapi kadar penukaran yang lebih rendah dan kadar lantunan yang lebih tinggi. Short tail keyword juga lebih kompetitif daripada kata kunci lain, menjadikannya lebih sukar untuk mendapat kedudukan lebih tinggi.

 

2. Long Tail Keyword

Long tail keywords biasanya lebih daripada tiga perkataan, seperti “kasut sukan biru”. Ia adalah istilah carian yang kurang popular, bermakna ia biasanya mempunyai volum carian yang lebih rendah daripada short tail keyword. Namun, itu bukan perkara yang negatif. Long tail keywords adalah lebih khusus dan menandakan niat carian yang jelas. Walaupun menerima kurang trafik, anda akan menarik trafik berkualiti tinggi daripada orang yang mungkin beli barang di laman web anda.

 

3. Medium Tail Keyword

Medium tail keywords biasanya terdiri daripada dua hingga tiga perkataan, seperti “kasut sukan”. Istilah carian ini berdaya saing sederhana, mempunyai volum carian yang lebih besar daripada long tail keyword dan lebih cenderung untuk membeli produk daripada short tail keywords.

 

Kata kunci adalah bahagian penting dalam SEO dan tidak boleh diabaikan. Hubungi kami hari ini jika anda ingin bantuan memasukkan kata kunci ke dalam laman web anda daripada pakar SEO!